marți, 17 noiembrie 2009

Cardio sau cum o fac eu :)

Toata lumea face cardio, toate fetele in sala fac cardio, sute de minute de cardio, tone de cardio (bicicleta, cross-trainer, elliptical, banda de alergare).
De cele mai multe ori cardio, acest important element din cadrul unui antrenament este total greşit inteles. Hai sa privim un pic lucrurile din punct de vedere al calităţii, al tehnicii, nu numai din punct de vedere al cantităţii.

Pentru cei care se lupta cu un generos ţesut adipos si nu numai, recomand sesiunile de lucru de tipul HIIT (High Intensity Interval Training), dar numai la sfârşitul antrenamentelor.
Mai pe romaneste, alternam sesiuni de intensitate redusa, cu sesiuni de intensitate foarte ridicata.

Cum stabilim zonele cardio in funcţie de frecventa cardiaca:
Valoarea maxima a Frecventei Cardiace = 220 minus vârsta

Cum procedezi:

1. Alege aparatul la care vrei sa lucrezi sesiunea cardio. Sa zicem ca este banda.
2. te incalzesti in prealabil 5 minute (adică mers, alergare uşoara)
3. executa pentru început 10 – 15 sesiuni de sprinturi (sa atingi 75% - 85% din valoarea maxima a frecventei cardiace): - 20 sec sprint, apoi 10sec mers
4. La sfârşit mai aleargă uşor inca 5 minute (cool down)

După numai 20 de minute o sa te simţi pur si simplu terminat. Nu o sa-ti mai trebuiască nimic, dar absolut nimic (decât hidratare si alimentare corespunzătoare ). Prin HIIT obţii o inbunatatire remarcabila a întregului sistem cardiovascular.

In concluzie, prin HIIT iţi garantează o accelerare a metabolismului accentuata in numai 20 de minute (fata de zecile de minute de mers pe banda sau de alergat uşor). De asemenea studii au demonstrat faptul ca prin HIIT se reduce sindromul metabolic. Astfel, HIIT poate fi luata in considerare ca reprezentând o metoda viabila de prevenire a diabetului de tip 2 (non-insulino dependent). Pentru cei interesaţi de menţinerea masei musculare, este un excelent tip de antrenament, si lista continua.
Nu încercaţi acest program daca sunteţi începător/oare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu