sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Documenteaza-te intotdeauna inainte!

Iubesc Dr. House! Acum iubesc si mai mult acest serial prin simplul fapt ca in decurs de doar o saptamana, 2 episoade au prezentat catastrofalele efecte ale anticonceptionalelor asupra organismului (chisturi hepatice, atacuri cerebrale, cheaguri de sange si lista poate continua).

Documentati-va inainte sa luati toate pastilele doar pentru simplul fapt ca sunt la indemana…Multi medici le recomanda fara nici o baza (nu tu analize, nimic), ci doar te intreaba daca fumezi, cat fumezi, bei, cat bei. Sa nu mai vorbim de cati dintre ei au contracte cu diverse firme si atunci ai n-ai nevoie ia pastila ca-ti face bine.

Multe femei spun ca s-au ingrasat enorm dupa ce au luat “minunata pastila”, ca au celulita etc etc. Dar pun pariu ca si a doua oara daca medicul prescrie, luati fara sa va ganditi, luati pentru ca vi se spune ca sanatatea este mai intai de toate. Dar v-ati documentat?

Pe scurt despre estrogen, progesteron, cortisol si arderea grasimilorEstrogenul, hormonul preponderent feminin, confera organismului capacitatea de a stoca grăsime în partea inferioară a corpului (coapse in special). Acesta este motivul pentru care femeile vor tinde să fie mai dezvoltate în picioare decat bărbaţii.
Pe de alta parte, progesteronul, preponderent masculin, isi face simtita prezenta prin talia subtire.
Ambele categorii de hormoni au un impact asupra marimii tesutului mamar.
Cortisolul mai este numit si hormonul stresului si cand este crescut peste limitele admise face adevarate ravagii in organismul uman indiferent de sex.
Cortisolul si progesteronul sunt direct proportionale, ele blocandu-si unul altuia actiunea.
In concluzie, cand nivelul progesteronului este adecvat (si se afla in echilibru cu estrogenul si cortisolul), atunci si talia se va mentine subtire.
Daca esti supusa zilnic stresului, colaceii nu vor intarzia sa apara mai devreme sau mai tarziu. Este trist dar asta este realitatea. Si cum prin natura joburilor noastre suntem zilnic supuse stresului...
Cum ne influenteaza fazele ciclului menstrual activitatea sportiva
Din prima zi a ciclului menstrual si pana in ziua a 13-a (faza foliculara) nivelul estrogenului este scazut in organism, ceea ce inseamna ca poti obosi usor. Cel mai indicat este sa –ti alegi un tip de activitate mai usoara, sau sa stai mai putin in sala.
La scurt timp dupa sfarsitul menstruatiei, nivelul estrogenului creste aproximativ pana la nivelul progesteronului. Este momentul in care creste capacitatea organismului de a utiliza mai multa grasime in timpul exercitiilor, decat in timpul repausului.
Undeva in jurul a 2 saptamani de la inceputul ciclului, apare ovulatia. Este momentul in care progesteronul si estrogenul cresc impreuna. Acum este momentul in care creste capacitatea organismului de a utiliza mai multa grasime in perioada de repaus. Perioada ovulatorie reprezinta un indicator cheie privind balanta estrogen/progesteron. Multe femei vor avea simptome specifice datorate deficientei progesteronului fata de estrogen (modificarea starii emotionale, dureri/tensiune in sani, oboseala, lipsa concentratiei, balonari sau chiar dureri abdominale).
Perioada cuprinsa intre ziua a 15-a si pana in ziua a 28-a a ciclului menstrual se intituleaza faza luteala, iar nivelul estrogenului ar trebui sa fie stabil. Poti efectua orice tip de exercitii in aceasta perioada
In concluzie, atata timp cat raportul estrogen/progesteron este echilibrat, si efectele unei alimentatii echilibrate impreuna cu activitatea sportiva se vor observa mai rapid. De aici rezulta una dintre trasaturile separatorii ale femeilor. Unele dintre ele pot manca ca la carte, pot face sport, dar se pot confrunta cu un dezechilibru al balantei estrogen/progesteron, fapt ce le ingreuneaza (dar nu face imposibil) obtinerea rezultatelor intr-un timp mai scurt.
Formula reusitei pe scurt Exista multi factori de mediu care conduc la sporirea estrogenului in timp ce progesteronul este suprimat. Acest fapt ar trebui evitat de femei din moment ce creste capacitatea organismului de a stoca grasimi, ca sa nu mai vorbim de riscurile aparitiei cancerului.
In ajutorul femeilor cu exces estrogenic vine activitatea sportiva, in special lucrul cu greutati, deoarece se va elibera testosteronul si hormonul de crestere, ambele sporind arderea grasimilor. Atentie insa! Pe principiul ce este mult strica, mai mult de o ora intr-o sesiune de lucru nu este recomandat sa ne antrenam, depasirea ducand la stresarea organismului si implicit producerea cortisolului care conduce la acumularea grasimii. Din acest motiv multe femei devin frustrate deoarece petrec zeci de minute pe banda si nu observa nici o imbunatatire a aspectului fizic.
Alt aspect il reprezinta scaderea expunerii la tot felul de produse care pot influenta nivelul estrogenului: plastic (vezi aici cel mai bine punctat in articolul lui Cristian Margarit, http://www.cristianmargarit.ro/2009/06/sanatate/dieta-si-cancerul-de-san) , soia, pesticide, etc.
Incearca sa incluzi in alimentatie alimente precum: semintele de in, grasimi sanatoase, legume verzi (broccoli, spanac, salata verde, etc, ), nuci crude , seminte, proteina (fereste-te de puiul injectat), scade fainoasele si cerealele (acestea cauzeaza eliberarea insulinei, alt hormon care „vine in ajutorul” stocarii grasimii in organism). Si cel mai important, nu sari peste micul dejun, si incearca sa mananci putin si des. Bea multa apa. Suplimenteaza-te cu vitamina D, calciu, omega3, pentru a proteja sistemul osos dar si a reduce procesele inflamatoare din organism.
Fa sport, in special antrenamente cu greutati. Combinate cu sesiuni scurte de cardio.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu